Köntt

Köntt_karhula

The former building was more characteristic to Old Rauma. Photograpfh: Jalmari Karhula 1933, Rauma Museum archives.

Köntt is rarity among the houses of Old Rauma; it represents the architecture of the postwar reconstruction period. The modern house and the steel gate compose an entity of that era.

The current owners of Köntt moved into the house in 1959. The gate was originally placed after the former clocksmith´s shop entrance, but the tenants of the outer building and the clocksmith wanted to move it to street side in the turn of the 1950´s and 1960´s. Alpo Sarava, an artist and later intendant of the Rauma Art Museum, owned the neighbouring house and used to go to a cafeteria called Peltola,  known by all the elderly people in town. Men discussed about the gate over a cup of coffee, and artist Sarava agreed to design a new gate. It is the very same gate as we can see today.

Könttin vanha portti oli alun perin porttikongin perällä. Siitä on vielä nykyäänkin portin vanha tolppa paikoillaan muistuttamassa entisestä sijainnista. Talon omisti vuoteen 1989 Salmela. Salmelat itse asuivat pihan perällä olevassa talossa. Heillä oli kadunviereisessä talossa vuokralla kelloseppä Sunila ja pihan perällä nykyisessä varastorakennuksessa Kallio. Kallio oli rakennuksessa vuokralla vuodesta 1959-1989.  Vuonna 1989 Kalliot ostivat Köntin itselleen.

Vuokralaiset olivat ehdottaneet vuonna 1959, että tehtäisiin uusi portti kadun varteen. Syynä oli se, että ihmiset ja eläimet kävivät tarpeillaan porttikongissa, josta kuitenkin oli käynti liiketiloihin.  Alpo Sarava, taidemaalari ja myöhemmin Rauman taidemuseon intendentti omisti viereisen talon ja kävi kahvilla Kuninkaankadulla sijainneessa Peltolan kahvilassa. Kallio ja Sunila kävivät myös samaisessa kahvilassa. Miehet olivat ottaneet porttiaiheen puheeksi Saravan kanssa. Hän olikin lupautunut suunnittelemaan portin.  Vuokralaisten tilaaman ja kustantaman portin valmistumisen ajankohdasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta Kalliot muistelivat sen valmistuneen heti 1960-luvun alussa. Mitään piirustuksia tai muita dokumentteja porttiprojektista ei ole jäänyt.

1960-luvun portteja on haukuttu rumiksi. Hemmo Kallio muisteli saneensa myös tällaisia kommentteja ja Vanhan Rauman nurkis- kirjassa on myös kuva hänen portistaan ja kuvatekstissä vastaava kommentti.

Nykyiset talon asukkaat Leila ja Hemmo Kallio muistelivat, mitä muistikuvia heillä on lapsuudestaan ja nuoruudestaan talosta, jossa nyt asuvat. Hemmo asui jo lapsena kaupungissa aivan keskustassa Karin koulun viereisessä Paavolan talossa. Samassa talossa asui Sunila, joka piti kellosepänliikettä Köntissä. Talon omisti Salmela, joka oli ammattikoulun opettaja ja vaatturi. Silloin tällöin Hemmo vieraili Sunilan liikkeessä.

Leila Kallio muistelee käyneensä ensimmäisen kerran Köntissä nuorena äitinä ostoksilla juuri kellosepänliike Sunilassa.  Mieleen on jäänyt joulu vuodelta 1955. Tuolloin nuori perhe Kallio asui Kaarolla Kaarojärven rannalla. Tämän vuoden jouluna, kuten usein muulloinkin, lähti perhe joulun viettoon kaupunkiin jo muutama päivä ennen joulua. Mummolassa vietettiin koko joulu. Matkaan lähdettiin taksilla. Leila, silloin heidän 2 -vuotias esikoispoikansa ja Hemmon täti lähtivät jouluostoksille. Anopille, mummolle, äidille päätettiin ostaa lahja tutulta kelloseppä Sunilalta. Kellosepän liikkeessä katseltiin koruja.  Leila oli lähtenyt ostoksille vain seuraksi ja täti olikin aiemmin käynyt valitsemassa sopivan vaihtoehdon. Mummo sai sinä jouluna lahjaksi rintakorun.

 

Marela

Naol

Iso-Taari

Kukola

Wähä-Knuutla

Vanhan Rauman Portit-pääsivu