Pyykkitupa ja sauna, kohde C

Vuosina 1947-49 Rieskalaan rakennettiin kovaan tahtiin. Tuolloin Ahlströmrakennutti Rieskalaan Alvar Aallon suunnittelman saunarakennuksen. Rakennuksessa toimi perhesauna ja yleinen sauna. Samanlainen pesula ja sauna rakennettiin vuonna 1948 myös Euran Kauttualle, Ruukinpuistoon, Ahlströmin paperitehtaan väelle. Rieskalan Saunarakennus tuhoutui tulipalossa 1990-luvun alussa. Kauttualla saunarakennus on edelleen toiminnassa yksityisenä tilaussaunana.  [1]

Pentti Sjöblom: Saunan pesutilat oli kaakeloitu ja niissä oli suihkut. Saunarakennuksessa oli myös sisävessat, mikä oli siihen aikaan luksusta. Saunatilat olivat siistit, ainoastaan pukeutumistilat kävivät toisinaan ahtaiksi jos saunojia oli paljon.  

Saunaa lämmitettiin viikonloppuisin. Yleisinä saunavuoroina oli erikseen miestenvuorot ja naistenvuorot. Ihmisillä oli tapana käydä saunomassa määrättyinä aikoina ja omat saunarytmit vakiintuivat. Jotkut menivät saunaan kavereittensa kanssa.  Miesten saunavuorolla puheenaiheet liikkuivat pääasiallisesti urheilussa ja politiikassa, toisinaan saatettiin kritisoida myös työnantajan toimia. Yleisten vuorojen lisäksi saunomassa kävi tuntisaunalaisia omilla saunavuoroillaan eli perhesaunassa.   

Eila Jokisuo:Ennen saunan rakentamista oli saunan paikalla koivumetsä jossa lapsilla oli tapana leikkiä leikkejään 50-luvun alun henkeen mm. Tarzan-elokuvia mukaillen. Saunan rakentamista odotettiin vuosia.  

Alakerrassa oli mankelihuone ja isot pyykinpesualtaat ja padat missä sai keittää pyykkiä. Pyykkituvalla viihdyttiin ja siellä oli hyvä tunnelma. Perhesauna oli hiukan yleistä saunavuoroa kalliimpi. Nuorina, kun käytiin jo töissä ja oli varaa, tilattiin ystävättären kanssa yhteinen perhesaunavuoro jo perjantaiksi, jotta päästiin lähtemään lauantaina ajoissa tansseihin.

Tehtävä maastossa:

  1. Ota mukaasi digikamera.
  2. Mene tutkimuskohteeseen, pesutuvan ja saunan kivijalan luokse.
  3. Tutki kivijalkaa, ja mieti millainen rakennus on ollut ennen tulipaloa.
  4. Ota kivijalasta valokuvia eri puolilta.

Tehtävä luokassa:

  1. Tulosta ottamiasi valokuvia
  2. Tuunaa valokuva piirtämällä kivijalan päälle rakennus sellaisena, kuin kuvittelette sen olleen. (vinkki: vahaliiduilla saat näyttävän työn)
  3. Skannaa piirros ja vie sa karttasovelluksessa kivijalan kohdalle. Kirjoita tekstikenttään maastossa tekemiäsi havaintoja

[1] Haast. R. Jokisuo

hyva_kartta.jpg

Tutkimusalueen kartta

aallon_sauna.jpg

Aallon suunnitelema sauna- ja pesularakennus valmistumisensa jälkeen