Ryhmä 4: Maaherrankatu 1

Tutkimuskohteenne on Maaherrankatu 1.

Itälinjakadun seutu oli kaupungin reuna-aluetta vielä pitkään sotien jälkeenkin. Ennen sotia nykyisten paritalojen paikalla sijaitsi laidun, jolla viidesosalaisten hevoset ja lehmät laidunsivat, laiduntaminen jatkui tonttien ulkopuolella vielä tyyppitalojen rakentamisen jälkeenkin. Itälinjakadun V osan puoleiset tontit olivat isohkoja ja maata käytettiin keittiöpuutarhan tarpeisiin. Alueella harjoitettiin myös kauppapuutarhatoimintaa.

Itälinjakadun paritalot rakennettiin sotien jälkeen ns. rintamamiestaloiksi. Rintamamiestalot ovat tyyppitaloja, joita pystytettiin sotien jälkeen talkoovoimin kaikkialle maahan, kaupunkeihin ja maaseudulle. Kaupunkeihin rakennettiin usein kokonainen uusi asuinalue. Tyyppitaloissa alakerta oli usein talon omistavan perheen asunto ja yläkerrassa oli erillinen, pienempi asunto vuokralaista varten. Vuokralaiset toivat tarpeellista lisätuloa, mutta eivät häirinneet alakerran perheen elämää, sillä yläkerran asuntoon tehtiin oma sisäänkäynti.

Tutkikaa Itälinjakadun ympäristöä vertailemalla vanhoja valokuvia ja maisemaa nykyään. Tulostakaa sivun alalaidassa olevat valokuvat ja etsikää mahdollisimman tarkasti niiden ottopaikat. Ottakaa kamera ja muistiinpanovälineet. Dokumentoikaa muutokset ja säilyneet asiat sekä valokuvaamalla että kirjallisesti.

  • Mitä on Maaherrankatu 1:n kohdalla?
  • Miltä nykyinen katunäkymä vaikuttaa verrattuna vanhaan valokuvaan? Miten liikenneja kulkijat kadulla ovat muuttuneet?

Lisätietoa kohteesta:
Kotina suojeltu talo. Arkea, elämää ja rakennussuojelua Suomessa ja Saksassa.
Artikkeli Oma koti ja talo 5. osassa

Tutustu jälleenrakennuskauden arkkitehtuuriin: http://www.mfa.fi./arkkitehtuuripeli

maaherrankatu1.jpg

Itälinjakatu 1960-luvulla etelään.jpg

Itälinjakatu 1960-luvulla etelään