Säpin lähialueen hylyt

Selkämerellä on runsaasti vedenalaista kulttuuriperintöä hylkyjen muodossa. Vaikka Säpin majakka on ohjannut laivaliikennettä jo 1800-luvun lopulta lähtien, ovat karikkoiset vedet ja myrskyt koituneet monen aluksen kohtaloksi.

Aivan Säpin saaren lähivesillä makaa kolme hylkyä: , parkkilaiva Vesta (upposi 1892), Kaljaasi Leonhard (upposi 1932) ja höyrylaiva Sirius (upposi 1944). Säpin lounaispuolella Präälän kohdalla on moottorilaiva Saturnin (upposi 1913) pelastusveneen hylky.

Kristiinankaupungin Siipyyssä rakennettu Vesta aloitti viimeisen matkansa Kentistä painolastissa, tarkoituksenaan hakea Reposaaresta puutavaraa. Säpin edustalle alus saapui sankassa sumussa. Kapteeni luuli Säppiä Mäntyluodon Kallon majakaksi, ja antoi aluksen lipua kohti rantaa, kunnes se ajoi karille. Majakanvartijat pelastivat miehistön, joka yöpyi Säpissä. Aamulla rannalla odotti lohduton näky laivan hajottua yön aikana kappaleiksi aallokossa.

Riispyystä koivuhalkolastissa kohti Tukholmaa seilannut Leonhard ajoi matalikolle Enskerin lähistöllä. Alus saatiin irrotettua ja korjattiin tilapäisesti Peräkarin lahdella. Kun Leonhardia hinattiin Uudenkaupungin telakalle korjattavaksi, nousi myrsky, jonka seurauksena tilapäiskorjaukset pettivät ja alus upposi lopulta Säpin itäpuolelle, jossa se makaa edelleen pohjahiekassa.

Sirius matkasi hiililastissa kohti Mäntyluotoa joulukuussa, kun se sankassa lumipyryssä eksyi kurssiltaan ja ajoi karille Säpin edustalla. Luotsit evakuoivat miehistön Reposaareen. Seuraava aamuna havaittiin että alus oli katkennut. Suuri osa aluksen rakenneosista ja lastista saatiin pelastettua, mutta sen pohjaosa ja toinen kattila ovat edelleen hylkynä meren pohjassa.

Saturnin haaksirikon syystä ei ole tietoa, sillä aluksen koko miehistö menehtyi turmassa. Marraskuisena aamuna havaittiin ensin Tahkoluodon edustalla rantaan ajautunut, pahoin vaurioitunut ja autio alus. Myöhemmin samana aamuna Säpin majakanvartija havaitsi Präälän karilla pelastusveneen, jonka tuhdoilla oli liikkumattomia ihmisiä. Majakan miehistö kahlasi pitkän köyden avulla pelastusveneelle, mutta he voivat vain todeta kaikkien siinä olleiden viiden miehen jo menehtyneen. Myöhemmin aluksen kapteenin ruumis ajautui Reposaaren rantaan, kolmea miehistön jäsentä ei koskaan löydetty.

Etsi Selkämeren hylkyjä hylyt.net -sivustolla