Naol house and it´s court yard was home of several families in their small apartments. Nowadays Naol is a home of two families. Family Koivula´s father, architect Jukka Koivula, has worked with Old Rauma and it´s conservation for decades since 1970´s. Koivula´ s work include several renovation plans for Old Rauma gates, houses, interiors and fences. These photographs are from Koivula family´s archives.
The courtyards of Old Rauma have been closed from the eyes of outsiders, typically to medieval towns. In Old Rauma the gates were closed also for practical reasons: They prevented the cows getting from the streets to the courtyards when they were going to the pastures outside the town in the morning and back home in the evening.
Naolan pihapiirissä asui aikanaan useita ruokakuntia pienissä asunnoissa. Nykyään tonttia asuttaa kaksi perhettä. Naolan talon isäntäperhe on ollut useita vuosikymmeniä Vanhan Rauman asemakaavatyötäkin 1970—80-luvuilla tehnyt arkkitehti puolisoineen. Asemakaavatyön yhteydessä arkkitehti Koivula on laatinut myös korjaus- ja rakennusohjeistuksen muunmuassa aidoista ja porteista, ja on myöhemmin yksityisesti suunnitellut useita Vanhan Rauman porttien uudelleenrakentamisia. Nämä valokuvat ovat Koivulan valitsemia kuvauksia kotitalonsa portista ja sen kätkemästä pihasta, ja tekstin tiedot ovat peräisin hänen haastattelustaan.
The courtyards of Old Rauma have been closed from the eyes of outsiders, typically to medieval towns. In Old Rauma the gates were closed also for practical reasons: They prevented the cows getting from the streets to the courtyards when they were going to the pastures outside the town in the morning and back home in the evening.
In ancient days the Naol gate was attached to the toll fence surrounding the town. Some parts of the gate are the most likely older than the oldest parts of the log structures of the Naol house.
Pole ends and frames may be even 400 years old. In the old days the ends of the poles were burned or painted with tar for preventing the rot due to moist absorbing from the ground. The latest renovation is from 1970´s. The secret of the long age of this gate is the roof; it has secured the structures from rain and snow. Many gates were renewed in the turn of the 19th and 20th century, in the period of the flourishing commercial fleet and increased wealth of the sailors as well as merchants and ship owners. Without covering structures they decayed in a couple of decades. The depression of 1930´s hit also Rauma and the gates slowly vanished. In the end of 20th century house owners started to reconstruct the gates based on old photographs and drawings and today they are again an essential element of the street view.
Naol house´s gate has been a base element of the Old Rauma imagery and it can be found from art works and photographs. It is also a part of town´s intangible heritage; an old belief says that it causes bad luck if you pass the gate.
Vanhassa Raumassa ei kadunkulkija ole tavannut nähdä, mitä pihassa tapahtuu. Sama ilmiö on ollut näkyvillä keskiaikaisissa kaupungeissa, se on ollut rakentamisessa tapana. Porttikongit, portin ja aidan rajaamat pihat ja katetut terassit ovat puolijulkisia tiloja kadun ja kodin välillä. Portti jaksottaa siirtymistä sisälle. Vanhassa Raumassa on porttien rakentamiseen liittynyt myös eräs käytännöllinen syy: entisaikoina karjaa kuljetettiin kaupungin läpi, ja portit estivät eläinten haahuilun talojen pihoille. Jos rintamasuuntasi on nyt kohti Naolan punaista porttia, katso vasemmalle. Tuo Pappilankadun loppupää ei ole totta. Vanhaa Raumaa ympäröi tulliaita, joka ohjasi ihmisten kulun kaupunkiin tulliporttien kautta. Naolan tontti rajautui etelässä korkeaa tulliaitaa myötäilevään Isomalminkatuun, ja portissa on vieläkin nähtävissä jälkiä muinoin pihan ja kadun erottaneesta aidasta.
Edessäsi on siis luultavasti Suomen vanhin kaupunkiportti. Osa portista saattaa olla jopa vanhempi, kuin itse Naolan talon runko, joka on rakennettu 1700-luvulla. Osaatko päätellä, mitkä osat portista ovat kaikista vanhimpia? Puu voi hämätä. Se mikä näyttää toella vanhalta, saattaakin olla itseasiassa vain muutaman vuosikymmenen ikäistä.
Pylväät ja kehys voivat olla jopa neljän vuosisadan ikäiset. Ennenvanhaan maan sisään meneviä puuosia tervattiin tai poltettiin, jotta ne kestäisivät paremmin maan kosteutta. Pylväiden maan sisään ulottuvat juuret ovat silti maatuneet jo aika päivää sitten, ja molemminpuolisia tukipylväitä on uusittu ihan viimeaikoinakin. Kehyksen yläosa on kaareva. Puunrungon juurisosasta tehdystä kappaleesta muotonsa saanutta osaa kutsutaan juuriaiheeksi. Usein juuripalaa on käytetty porttien alaosissa toisinpäin, Naolan portissa aihe on käännetty ylösalaisin. Ennen nykyisiä asukkaita Naol oli useita vuosikymmeniä Vuorisen talo. Kaupunki oli mukana avustamassa Vuorisen rouvaa, kun porttilehtiä ja katosta uusittiin 1970-luvulla.
Naol 1933. Jalmari Karhula, Rauma Museum archives
Naolan portti on säilynyt, koska se on katettu. Useimmat Vanhan Rauman portit seisovat paljaana sateessa ja tuiskussa, ja luonto pääsee tekemään tihutöitään puussa. Portteja rakennettiin vuosisatojen vaihteessa, ja ne tuhoutuivat parissakymmenessä vuodessa. Uusimiseen ei välttämättä ollut varaa 1920–30-lukujen lama-aikana. Pikkuhiljaa 1900-luvun viimeisinä vuosikymmeninä niitä ruvettiin uusimaan vanhojen piirustusten ja valokuvien pohjalta, ja porttien rakentamisinto levisi naapurilta toiselle. Nyt taloja komistavat portit on likimain kaikki uusittu.
Jos jokin on ollut arvokas rakentaa, se suojataan paremmin, ja ilmiö näkyy Naolan portissa. Jykevää porttia on pidetty arvossaan. Kun 1960-70-luvuilla Vanha Rauma oli kaupungin halvinta asuinaluetta ja taloja uhkasi purkaminen, silloinkin Naol portteineen koettiin säilyttämisen arvoiseksi. Portti on vanha ja harvinaista tyyppiä. Tuleeko sinulle siitä jokin maa tai tyyli mieleen? Katettu järeä portti muistuttaa romanialaisten maalaiskylien portteja. Katoksesta tulee mieleen myös japanilaisten porttien katokset.
Tarinat ja taiteilijoiden kiinnostus kertovat osaltaan siitä, mitä paikkoja kaupungeissa arvostetaan. Taiteilija/arkkitehti Frans Nyberg teki 1930-luvulla portista etsauksen, jota on painettu esimerkiksi lautasiin. Naolan porttiin liittyy myös turistioppaiden kertomia tarinoita, että portista ei tulisi ikinä kulkea läpi. Arkkitehdin pojanpoika näyttää kolmannessa kuvassa mallia, että kyllä portti vaan sittenkin on oikeasti käytössä. Vanha Rauma on elävää kulttuuriperintöä, ja niin on Naolan porttikin.